B2 har vært på høyfjellstur med Odd Lennart og Jostein i en hel uke. Halve turen med veiledere og resten i smågrupper. Målet på høyfjellsturen var å lære om lauving, ulike arter underveis og lære av erfaringer vi gjprde oss underveis av egenferden i smågrupper. Turen begynte med at vi gikk til Grinde å lærte om lauvinga, som er en måte å tørke blader på som igjen skal brukes til høy (Nasjonalt museumsnettverk for kulturlandskap). Der ifra gikk vi videre opp på høyfjellet til Nyastølen. Dag to gikk vi over fjellet og ned til en annen Nyastølen, hvor det var her egenferden i grupper begynte. Temaet gjennom hele turen var læren og arter, og det er det resten av innlegget mitt skal handle om.
Molte:
 |
Foto: Siv Nesheim |
Molte til hører rosefamilien og er Nord-Norges og fjellmyras bærfrukt. Den kan bli mellom 5-20 cm høy og vokser på næringsfattig grunn. Den vokser derfor best i lyngheier, fuktig skog og torvmyr. Den har egne Hann- og hunnblomster som da kalles særbu, men det er bare hunnblomsten som utvikles til bær. Den har nyreformede blader og blomsten er stor og hvit. Molte har et høyt innhold av C-vitamin, og ble derfor tidligere brukt som middel mot skjørbuk av sjøfolk.
Molte er fylkesblomst for Finnmark og er funnet helt opp på 1400 meters høyde ved Gudbrandsdalen (Kristoffersen, 2007, s. 93).
Røsslyng:
 |
Foto: Siv Nesheim |
Røsslyng tilhører lyngfamilien og kan bli mellom 10-50 høy. Den er en av de vanligste lyngplantene i Norge, og er en tettgreinet dvergbusk. Bladene er nåleformet og blomstene som er små og rødfiolette sitter i samlinger langs stilken. Røsslyng trives best i næringsfattig lynghei og berg, og den blomstrer sent på året. Den er vanlig nord til polarsirkelen i fjellet og lavere strøk i hele landet. Den er funnet helt opp på 1450 meters høyde.
Røsslyng har blitt brukt som lynghonning og brensel (Kristoffersen, 2007, s. 135).
Lusegras:
 |
Foto: Siv Nesheim |
Lusegras tilhører kråkefotfamilien og kan bli mellom 5-12 cm høy. Den har en stiv stengel og er som regel gulgrønn. Den vokser på fuktige steder på fjellet og i barskog i lavlandet. Lusegras er en giftig plante, men en kunne bruke et utkok av planten for å få bokt på hodelus og annet utøy. Den er også vanlig over hele landet, og er funnet helt opp på 1940 meters høyde i Jotunheimen (Kristoffersen, 2007, s. 20).
Einer:
 |
Foto: Cecilia Sandell |
Einer tilhører sypressfamilien og kan bli opp til 15 meter høy, da dette er et tre i lavlandet. På fjellet er den liten, en lav eller en krypende busk, og er Nogrges mest utbredte bartre. Eineren har bærkongler (einerbær) som modnes annet hvert år. Første året er bæret grønt og andre året blir det gråblått.
I tørr skog, beitemark og hei i fjellet liker den seg best, og den vokser veldig sakte. Eineren har blitt brukt i mange sammenhenger, blant annet har et utkok av einer blitt brukt mot sykdommer. I dag brukes einerbær som krydder i matretter og i brennevinsorter. Den vokser over hele landet, og er funnet helt opp på 1730 meters høyde i Jotunheimen. Svært levedyktig (Kristoferse, 2007, s. 25).
Myrull:
 |
Foto: Cecilia Sandell |
Myrull er samlebetegnelsen på snøull, duskull og torvull. Bildet viser tre snøull. Snøullen tillhører halvgressfamilien og kan bli mellom 10-30 cm høy. Den vokser på myrflater i fjellet ofte mange sammen. Den har en grønn stilk og et hvitt ullhode. Tidligere ble det prøvd å lage garn av myrull og saueull sammen, men ullhårene var for sprø. Istedet ble det brukt som fyll i puter og dyner. En finner snøull i hele vår fjelllkjede, og er funnet helt opp på 1840 meters høyde i Jotunheimen (Kristoffersen, 2007, s. 198).
Musøre:
 |
Foto: Cecilia Sandell |
Musøre tilhører vierfamilien, og den er en krypende liten busk som har greinsystemet under jorda. Musøre er den minste "treaktige" arten i Norge, og det holder til i snøleier og andre fuktige steder. Den vokser under snøen, og når snøen så forsvinner springer blomsten ut etter bare et par uker. Ved hjelp av jordstengler deler den seg vegetativt. Musøre finnes i hele fjellkjeden og er funnet helt opp på 2170 meters høyde i Jotunheimen (Kristoffersen, 2007, s. 32).
Stjernesildre:
 |
Foto: Connie Jakobsen Myking |
Stjernesildre tilhører sildrefamilien og kan bli mellom 5-15 cm høy. Den er en av de vanligste plantene man finner på fjellet, den har en hårete stengel og grønne og grovtaggete rosettblader. Fem kronblad i stjerneform danner blomsten, og kronbladene er hvite med en enten gul eller rød flekk ved grunnen. Den lever på fuktig grunn i snøleier, grus eller myr, og er ellers ikke så kravstor. Den finnes over alt på fjellet og er funnet helt opp på 1970 meters høyde på Glittertind (Kristoffersen, 2007, s. 80).
Blåbær:
 |
Foto: Marie Myhrvold Bakke |
Blåbær tilhører lyngfamilien og kan bli mellom 10-50 cm høy. Den har en grønn, kantet stengel, og den greiner seg både over og under bakken. Den er den mest populære bærsorten i Norge, og bæret er blåsvart. Den vokser i myr, lyngskoger og hei. Bæret er rikt på antioksidanter er mye brukt i saft og syltetøy, samt råstoff til vin og likør. Blåbær finner en over hele landet og er funnet helt opp på 1700 meters høyde i Jotunheimen (Kristoffersen, 2007, s. 138).
Fjellsveve:
 |
Foto: Sandra Røssum |
Fjellsveve tilhører kurvplantefamilien og blir mellom 10-15 cm høy. Blomsten er gul, og både blad, stengel og kurvdekke er lodne. Den vokser på rabber og heier. Den har kryssbestøvning og setter frø uten befruktning. Den finnes over hele fjellet og er funnet helt opp på 1960 meters høyde i Jotunheimen (Kristoffersen, 2007, s. 196).
Sølvvie:
 |
Sandra Røssum |
Sølvvie tilhører vierfamilien og blir mellom 1-2 meter høy. Den har grålodne blader og er en liten busk med raklestilk. Stilken har to til fire blad. Den vokser på fuktige steder på fjellet, og er en viktig bestanddel i gråvierkrattet langs myr og elv. Sølvie vokser over hele fjellet og er funnet helt opp på 1900 meters høyde i Jotunheimen (Kristoffersen, 2007, s. 31).
Det har vært en fin tur med mye ny kunnskap og litt repitisjon som var greit å ha med seg til eksamen. Det var spennende å lære om lauving, og høre om hvordan gården ble drevet før i tiden. At alle gruppene skulle presenter et emne hver var en veldig god måte lære pensum på. Det at Jostein og Odd-Lennart gikk igjennom artene etter hvert som vi kom over dem var hvertfall mye mer effektiv for å lære artene enn å lese om de i ei bok. Da fikk vi virkelig sett hvor de vokste og hva slags arter de vokste sammen med. Vi fikk sett teori i praksis, noe som gjorde lesingen til eksamen mye lettere. Egenferden gikk bra, og ting gikk etter planen. Gruppa fungerte veldig bra som resulterte i god mat og at tiden gikk veldig fort.
Kilder:
- Nasjonalt museumsnettverk for kulturlandskap,
Lauv og lauvtrefôr, Hentet fra:
http://www.kulturlandskapsnettverk.museum.no/content/lauv-og-lauvtrefôr Lest den 19. november 2014
- Kristoffersen, Trond (2007),
Det blomstrende fjellet, Vogmostad og Bjørke AS