mandag 17. november 2014

Mat på tur

Veilederturen er en årlig tur på høsten hvor B3 får muligheten til være veiledere for B2 og B1, og B2 for ta del i veilederrollen. Veiledereturen var en kosetur med mye god mat og litt læring av basis friluftsliv. Målet var kokegrop, orientering og kos. Orienteringen var det Marie og jeg som skulle ha ansvaret for. Dette var andre gangen jeg var med på veiledertur og det har blitt en suksess hver gang. Det var koselig og få anledning til å dra på tur med folk man ikke kjenner så godt fra både B1 og B3, og utveksle erfaringer og kunnskap. Hovedfokuset på torsdagen var mat, altså lam i kokegrop. Det ble en suksess.

Kokegrop stammer helt i fra slutten av eldre steinalder, og var måten menneskene fikk tilberedt kjøttet på (Fooladi, naturfag.no). Turen handlet om tradisjonelt friluftsliv, derfor var det artig å få vært med på det. Det første vi gjorde var å grave en stor nok grop. Deretter la vi en stor flat stein i bunnen, og dekte veggene med mindre flate steiner. Når dette var gjort skulle tenne bål nede i gropa, for at steiene skulle bli varme. I tillegg la vi steinene som skulle være på toppen av lammet på bålet vi allerede hadde fyrt opp, slik at de skulle være like varme samtidig som de i gropen.

 Foto: Marie Myhrvold Bakke


Mens vi ventet på at steiene skulle bli varme tilberdte vi lammet med godt krydder og mye hvitløk. Vi pakket det deretter inn i folie og la det i gropen etter at steinene var varme nok og restene av bålet var spadd vekk. De andre varme steinene la vi nå over lammet og gravde alt ned med torvet og jorda hadde gravd ut av gropa (Fooladi, Naturfag.no). Slik lå lammet i ca. 3 timer. Mens vi ventet på at lammet skulle skulle bli ferdig, pakket vi grønnsaker inn i folie og la på bålet som tilbehør til lammet. Det var grønnsaker som poteter, gulerøtter og kålrot.


Foto: Marie Myhrvold Bakke

Når vi trodde lammet var ferdig, gravde vi det opp igjen og pakket det ut av folien. Det var ferdig. Det var så mørt at kjøttet løsnet fra beinet. Det var til å få vann i munnen av før en i det hele tatt fikke det i matskålen. Jeg har aldri laget det før, men det er noe jeg skal ta med meg videre. For å få til en bra kokegrop er man avhenging av at det er en del stein i området. det var det heldigvis her. Måltidet ble en suksess, og skal videreføres til andre og på flere turer det lar seg gjennomføre på. Orienteringen gikk også greit, fikk repetert kunnskapen fra tidligere, og lært B1 å krysspeile.


Kilder:
Fooladi, Erik, Hvordan lager vi ei kokegrop i dag? Naturfag.no link: http://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274 Lest 17. november 2014

Fooladi, Erik, Historien bak kokegrop, Naturfag.no, lest 5. desember 2014 med link: http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1212412&within_tid=1188274

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar