Kokegrop stammer helt i fra slutten av eldre steinalder, og var måten menneskene fikk tilberedt kjøttet på (Fooladi, naturfag.no). Turen handlet om tradisjonelt friluftsliv, derfor var det artig å få vært med på det. Det første vi gjorde var å grave en stor nok grop. Deretter la vi en stor flat stein i bunnen, og dekte veggene med mindre flate steiner. Når dette var gjort skulle tenne bål nede i gropa, for at steiene skulle bli varme. I tillegg la vi steinene som skulle være på toppen av lammet på bålet vi allerede hadde fyrt opp, slik at de skulle være like varme samtidig som de i gropen.
Foto: Marie Myhrvold Bakke
Mens vi ventet på at steiene skulle bli varme tilberdte vi lammet med godt krydder og mye hvitløk. Vi pakket det deretter inn i folie og la det i gropen etter at steinene var varme nok og restene av bålet var spadd vekk. De andre varme steinene la vi nå over lammet og gravde alt ned med torvet og jorda hadde gravd ut av gropa (Fooladi, Naturfag.no). Slik lå lammet i ca. 3 timer. Mens vi ventet på at lammet skulle skulle bli ferdig, pakket vi grønnsaker inn i folie og la på bålet som tilbehør til lammet. Det var grønnsaker som poteter, gulerøtter og kålrot.
Foto: Marie Myhrvold Bakke
Når vi trodde lammet var ferdig, gravde vi det opp igjen og pakket det ut av folien. Det var ferdig. Det var så mørt at kjøttet løsnet fra beinet. Det var til å få vann i munnen av før en i det hele tatt fikke det i matskålen. Jeg har aldri laget det før, men det er noe jeg skal ta med meg videre. For å få til en bra kokegrop er man avhenging av at det er en del stein i området. det var det heldigvis her. Måltidet ble en suksess, og skal videreføres til andre og på flere turer det lar seg gjennomføre på. Orienteringen gikk også greit, fikk repetert kunnskapen fra tidligere, og lært B1 å krysspeile.
Kilder:
Fooladi, Erik, Hvordan lager vi ei kokegrop i dag? Naturfag.no link: http://www.naturfag.no/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274 Lest 17. november 2014
Fooladi, Erik, Historien bak kokegrop, Naturfag.no, lest 5. desember 2014 med link: http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1212412&within_tid=1188274
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar