Fra 06.-08. Mai var B2 i Hurrungane for å gå på topptur og gjennomgang av kameratredning på snødekt bre, orientering, gode veivalg og hvordan ta av seg skiene i bratt lende på en trygg måte. Vi hadde leir i Ringsdalen og gikk på topptur mot Lauvnostind på onsdag, hadde kameratredning, orintering og lappekast på torsdag, og fredag rigget vi ned leir og gikk på topptur mot Steindalsnosi. I dette innlegget skal jeg skrive om redning på snødekt bre og snøanker.
Foto: Armando Navarro
Å gjennomføre kameratredning på snødekt bre gjøres på nesten samme måte som vi lærte på brekurset på Jostedalsbreen i høst. Det som bli annerledes på snødekt bre er at en ikke kan bruke isskrue, men må heller feste et snøaker (Haslene, 2011, s. 140). Som snøanker kan man bruke ski, sekk eller isøks. Når vi hadde redning i Hurrungane brukte vi isøks. Det vi gjorde da var at vi gravde ned isøksa slik at den bli liggende på tvers av draretningen, og det er viktig og grave en rende som slynga kan ligge i, slik at draretningen blir vannrett og ikke oppover slik at øksa rives opp. Så festet vi en slyne med karabin til, for deretter å løsne den bakerste klemknuta fra hovedtauet og fester denne til slynga og hovedtauet foran deg. På den måten fikk vi avlastet tauet og kunne fortsette redninga slik vi lærte i høst.
Lea Nørskov Stidsen
Nå har vi vært igjennom kameratredning på bre og snødekt bre, og jeg husket faktisk en del fra kurset i høst. Det er veldig viktig og grave isøksa godt ned og lage renne til slynga, øksa skal jo faktisk tåle en hel persons vekt. Det var interessant å lære om snøanker, og veldig nyttig å få repetert redninga igjen.
Kilder:
- Haslene, S. (2011). s. 140.
Breboka - Håndbok i brevandring. Oslo. DNT Fjellsport
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar