tirsdag 26. mai 2015

Testtur til Lingsete

21. Januar var B2 klar for testtur til Lingsete. Dette var en tur med én overnatting hvor hovedmålet var å teste allt utstyr og rutiner fram mot den nordiske skiferden på Hemsedalsfjellet. Vi skulle vende oss til å gå med tung sekk på ski, sette opp telt i dårlig vær, sjekke at kokeutstyret var i orden, og innarbeide oss gode rutiner som et teltlag. Dag én handlet om å komme oss fram til teltleir som et lag, og litt orientering. Dag to omhandlet ulike førstehjelpscaser vi skulle løse, og i den forbindelse har jeg derfor valgt å skrive om førstehjelp.

På dag to ble vi delt i to grupper, hvor vi på vei ned fra teltleir fikk ulike caser vi skulle løse. Én på gruppa fikk beskjed fra veilederen om hvilke skader den skulle late som en hadde. Da hendelsen intraff skulle resten av gruppa utføre den førstehjelpen som trengtes for å redde "pasienten". Casene kunne være alt fra indre blødning, ryggskade til lavt energinivå og kolapsing. Uansett hvilke skader en person kan komme utfor blant en gruppe på tur, er det om å gjøre å hindre hypotermi i vinterfjellet, ved at personen kanskje må bli liggende en stund før en kan ordne med hjelp. Da er det viktig å gjøre de tiltakene som må til for at pasienten ikke fryser.

Tiltak det er viktig å gjøre da er å få av pasienten våte klær og kle på han tørre klær. Det er også viktig å finne fram liggeunderlag, sovepose og kanskje også sette opp yttertelte så pasienten kommer i ly fra uvær (Nybakk, 2014). Mat og drikke er også lurt å gi pasienten, så lenge han ikke er såpass nedkjølt at han er over i middels hypotermi (Fauske og Bruland, 2012. Side 93). Det er alltid viktig at oppvarmingen skjer gradvis, slik at ikke hjertet stopper av sjokket.

Dette var en veldig lærerik tur på flere måter. Før denne turen hadde jeg alri sovet i telt på vinterstid, så bare det var lærerikt nok. Ettersom vi har hatt førstehjelp teoretisk i klasserommet tidligere var den veldig lærerikt å få satt teori ut i praksis med ulike caser. Som jeg derfor har lært er det viktigste og holde pasienten varm til redningspersonellet kommer.

Kilder:
Fauske, L. og Bruland, Ø. S. (2012). Førstehjelp på tur. 2. utgave. Oslo: Fri flyt
Nybakk, T. (2014). Generell denkjøling og frostskader i vinterfjellet! Hentet den 13.05.15 fra: http://www.rodekorsforstehjelp.no/default.aspx?pageId=88
Bilde: Hentet den 26.05.2015 fra: http://www.brumunddalrkh.no/article/31-01-2015/aktivitetsplan-vinter-vår-2015

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar