Mandag 16. til tirsdag 17. februar skulle B2 på topptur og overnattingstur til Vigdalen. Vi parkerte på den øverste parkeringa og gikk inn til Vigdalstølen hvor vi skulle ha leir. Linda og Marit hadde laget en bra turplan hvor målene var å gjennomføre redning i skred, og topptur med fokus på gode veivalg både opp og ned. I dette innlegget har jeg derfor valgt å skrive om kameratredning i skred med bruk av sender/mottaker.
Som veileder skal man ikke utsette gruppa for mulig skredfare, men når uhellet først er ute er det en del ting som er viktig å tenke på. Først vil jeg som veileder ta kontrollen over situasjonen og be alle sette sin S/M på "søk", deretter deligerer jeg oppgaver. Noen begynner med overflatesøk for å se etter gjenstander rundt primære søketeiger, mens jeg ber andre gå rett på grovsøk med S/M. Når du får inn signal, er det bare å følge signalet til tallet på skjermen viser 3 eller mindre, og en begynner med finsøk. Da beveger man S/M sakte frem og tilbake så man er sikker på at den rekker å ta imot signalene til man finner der S/M viser det laveste tallet. Derfra går man 90 grader ut til hver side og finner det laveste tallet. Så stikker man søkestanga ned for å bekrefte treff, og man begynner utgravingen, begynn på nedsiden av den skredtatte (Horgen, 2010).
De mest vanlige feilene en kan gjøre er for eksempel å glemme å sette S/M over på "søk", slik andre får inn deg istedet for den skredtatte. En annen feil er å fjerne gjenstader man finner i skredet istedet for å å la det ligge, eller sette ned søkestanga hvis en skal fjerne gjenstanden. Det er altså viktig å være våken og ta kontrollen i en slik uheldig situasjon, og det er mye å huske på. I Vigdalen fikk vi mange caser, både med og uten S/M, og jeg syntes det var veldig lærerikt og lurt at vi snakket om hver case rett etter vi hadde gjennomført redninga. Jeg hadde lest om redning i skred i pensum, men det ble noe annet å lære det i praksis. Husker det lettere etter praktiske gjennomføringer enn å sitte å lese om det i pensum.
Kilder:
- Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget AS - Norwegian Academic Press
- Bilde: Hentet den 26.05.2015 fra Friflyt 2011 fra: http://www.friflyt.no/Ski/Hvem-vant-Mammut-sender-mottaker
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar