På denne turen gravde vi snøprofil, ECT-test (Extended Column Test) og rutsjblokktesten. Snøprofilen vil si å grave et snitt mellom overflata og bakken i snøen. Dette gjøres for se på lagdelinga i snøen som sier noe om hva slags omvandling snøen har vært i gjennom (Horgen, 2010, s. 215). Etter å gravd snøprofil skulle vi gjennom føre stabilitetstester for å sjekke stabiliteten av lagene i snøen.
En ECT-test vil si å grave ut en isolerende blokk på 25x40 ca. og minimum 1 meter dyp. Her må man være i 30 graders helling, men henget bør ikke være lengre enn 5 meter for å unngå eksponering i skredterreng. Når utgravinga er gjort legger man spaden oppå blokka, enten helt mot venstre eller helt mot høyre. Så lår man lett oppå spaden med kun kraft fra håndleddet, hvis ikke ikke blokka kollapser etter 10 slag slår man på spaden igjen, men nå med kraft fra albuen, slik som bildet viser. Hvis det ikke skjer noe nå heller slår man igjen, men med kraft fra skuldra. Man slår til blokka kollapser. Her vil en også kunne se forplantningsevnen av belastningen, og vil også kunne se hvor de svage lagene ligger i snøen (Horgen, 2010, s. 222).
Foto: Sondre Kvambekk
Vi gjennomførte alle tre testene, men det som er viktig å huske på når man gjennomfører disse testene er at en vil bare få en indikasjon på hvordan snøen og stabiliteten er i akkurat den siden som testene ble gjennomført. Vi fant ut at den siden vi tok testene i var ganske trygg å kjøre ned, men det vil derfor ikke si at alle sider i samme området er like trygge. Her spiller sola, vind og temperaturer inn. En veldig lærerik og nyttig tur.
Kilder:
- Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget AS - Norwegian Academic Press
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar